Как да изберем подходящи продукти за косата си?

Когато се избира шампоан винаги се взима под внимание броят на дните, през които мием косата си. Спрямо последните изследвания за съвременния начин на живот-нормалните коса и скалп имат нужда от измиване  на всеки три дни. Ако този период е по-малък  означава,че имаме скалп склонен към омазняване. При по-голям период от три дни то скалпът е по-сух. Но всичко това е при идеални  условия и нормални натоварвания. При по-натоварващи физически занимания,може да се наложи и по-често миене на косата и скалпа, но не и  с продукти за омазнен скалп,а с шампоани за ежедневна употреба.

При измиването протича физико-химичен процес свързан с раздуването на косъма.То ва се получава от алкалността на измивните продукти. Именно те „отварят“ кутикулите и благодарение на пенливите вещества в шампоаните, мехурчетата изваждат „мръсните“  частици от междукутикулните пространства. Затова освен алкалност шампоаните притежават и пенливост. Съдържанието на сулфати също е важно, защото те са почистващите вещества. При високо съдържание на сулфати и често употреба на силно измивни шампоани се получава  изтъняване на косъма. Причината за това е свързването на сулфатите с част от кератина(85% от обема на косата е кератин).

През последните години се появиха висок клас безсулфатни продукти,които запазват добрата кондиция на косата.

След почистването следва процедура по затварянето на косъма,която се изразява в поставянето на балсам. Балсамите са киселинни продукти и неутрализират реакцията на косъма с основите(шампоаните). Те „затварят“ кутикулите и заглаждат косата. Наред с това дават индикация на скалпа, че косъма по дължината е достатъчно подхранен и той не произвежда себум повече от от неубходимото, т.е. той не омазнява косата допълнително.

Използването на маски не отменя поставянето на балсам след измиването.

За най-добър избор на продукт е препоръчително да се консултирате с вашия фризьор.

Вашият коментар